دوره 10، شماره 38 - ( زمستان 1400 )                   جلد 10 شماره 38 صفحات 228-209 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghazanfarpour H, Karimi S, Gomshadzehi Z. Diversification of rural economy activities with the economic planning approach of the case: Mirjaveh rural districts. SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2022; 10 (38) :209-228
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3774-fa.html
غضنفرپور حسین، کریمی صادق، گمشادزهی زکریا. متنوع‌سازی فعالیت‌های اقتصاد روستایی با رویکرد آمایش‌ اقتصادی سرزمین مورد: دهستان‌های شهرستان میرجاوه. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1400; 10 (38) :209-228

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3774-fa.html

1- دانشیار گروه جغرافیا، دانشگاه شهید باهنر کرمان،کرمان، ایران ، ma1380@uk.ac.ir
2- دانشیار گروه جغرافیا، دانشگاه شهید باهنر کرمان،کرمان، ایران
3- کارشناس ارشد دانشگاه شهید باهنر کرمان،کرمان، ایران
یکی از راهکارهای مهم جهت جلوگیری از ناپایداری روستاها در ابعاد مختلف و حرکت بسوی توسعه پایدار روستایی ظرفیت­سنجی و متنوع‌سازی فعالیت‌های اقتصادی می­باشد.یکی از دلایل عقب­افتادگی روستاهای کشور ما عدم ظرفیت­سنجی فعالیت­های اقتصادی در روستاها و عدم طرح  و برنامه مشخص و سرمایه­گذاری لازم برای توسعه اقتصادی روستاهاست. متنوع­سازی فعالیت­های اقتصاد روستایی می­تواند محرک بسیار قوی در فرایند رشد و توسعه عمل کند و ظرفیت­های ناشناخته و غیر­فعال را به فعالیت وادارد. برای این منظور یکی از شهرستان­های استان سیستان و بلوچستان در مرز با پاکستان مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر به بررسی ظرفیت‌ها اقتصادی و متنوع‌سازی این فعالیت‌های در دهستان­های شهرستان میرجاوه می­پردازد. این پژوهش بر­اساس هدف جزء تحقیقات کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی است. جامعه­آماری پژوهش جمعیت روستایی میرجاوه و نمونه­آماری در این پژوهش کارشناسان و متخصصان توسعه اقتصادی شهرستان فوق می­باشند که ارتباط تنگاتنگی با اقتصاد روستایی دارند. روش تحلیل داده­ها به صورت کیفی و کمی توامان می­باشد به این صورت که داده­های مربوط از سازمان مختلف جمع­آوری شد و با استفاده از مدل هفت سرمایه تجزیه و تحلیل شدند و با استفاده از نمودار راداری نمایش داده شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می­دهد که عمده مشاغل روستاهای دهستان­ها باتوجه به موقعیت جغرافیایی، پتانسیل منابع آبی، ظرفیت مراتع، میزان سرمایه روستائیان، میزان مشارکت اجتماعی روستائیان برای توسعه روستا، ظرفیت­های گردشگری، ظرفیت­های محیط طبیعی و پتانسیل­های حمل ونقل و ارتباطات متفاوت بوده است. سطح توسعه دهستان­های شهرستان میرجاوه نشان می­دهد بیشترین ظرفیت به ترتیب در روستاهای دهستان­های لادیز، تمین، انده، جون­آباد و حومه و کمترین ظرفیت به ترتیب در روستاهای دهستان تهلاب و سپس ریگ­ملک وجود دارد.
دریافت: 1400/12/16 | پذیرش: 1400/12/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.