جلد 18، شماره 2 - ( تابستان 1403 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 302-286 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 98026239

Shakour S, Chitsazan M, Mirzaee S Y. Assessment of the contamination potential in the Northern Dezful-Andimeshk aquifer with emphasis on intrinsic and specific vulnerability. Journal of Engineering Geology 2024; 18 (2) :286-302
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3118-fa.html
شکور سپیده، چیت سازان منوچهر، میرزایی سید یحیی. ارزیابی پتانسیل آلودگی آبخوان دزفول اندیمشک شمالی با تأکید بر آسیب‌پذیری ذاتی و ویژه. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1403; 18 (2) :286-302

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3118-fa.html

1- دانشگاه شهید چمران اهواز ، sed_shakur@yahoo.com
2- دانشگاه شهید چمران اهواز
یکی از روش‌های مناسب برای جلوگیری از آلودگی آب‌های زیرزمینی، شناسایی مناطق آسیب‌پذیر آبخوان است. دشت دزفول اندیمشک دارای دو لندفیل با عدم رعایت استاندارهای کامل در دفن زباله و یک رودخانه تغذیه کنندهی آبخوان است که می‌توانند آلایندهای بالقوه برای آبخوان باشند، لذا ارزیابی پتانسیل آلودگی در این آبخوان، موضوعی ضروری و قابل توجه است. جهت تحقق این هدف برای نخستینبار در این منطقه ارزیابی پتانسیل آلودگی آبخوان با تکیه بر آسیب‌پذیری ذاتی (DRASTICو آسیب‌پذیری ویژه (DLRانجام شد و در نهایت پتانسیل آلودگی (PC) در منطقه ارزیابی گردید. براساس نتایج مقدار شاخص آسیب‌پذیری ذاتی از 106 تا 162 متغیر است و دارای دو رده آسیب‌پذیری متوسط و زیاد است به‌طوری که آسیب‌پذیری زیاد مربوط به حاشیه غربی دشت و نزدیک به خروجی دشت و همچنین در میانه دشت با روند شمال شرقی - جنوب غربی است و آسیب‌پذیری کم مربوط به شمال و جنوب منطقه است. مقدار شاخص آسیب‌پذیری ویژه از ۲۵ تا ۷۵ متغیر است که براساس نظر کارشناسی در دو رده‌ی آسیب‌پذیری کم و متوسط قرار می‌گیرد. بیشترین آسیب‌پذیری ذاتی در میانه دشت و در اطراف رودخانه دز است. براساس نتایج، پتانسیل آلودگی (PC) آبخوان، بین 130 تا 207 متغیر است که ناشی از هر دو نوع آسیب‌پذیری ویژه و ذاتی است و در سه رده‌‌ی متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار می‌گیرد که عمدتاً متأثر از عوامل، رودخانه، کاربری اراضی، خاک و هدایت هیدرولیکی است.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: هیدروژئولوژی (آب های زیرزمینی)
دریافت: 1403/3/20 | پذیرش: 1403/6/11 | انتشار: 1403/6/31

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.