دوره 17، شماره 44 - ( 3-1396 )                   جلد 17 شماره 44 صفحات 105دوره87فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Soltani gerdfaramarzi S, Saberi A, Gheisouri M. Determination of the best time series model for forecasting annual rainfall of selected stations of Western Azerbaijan province. jgs 2017; 17 (44) :87-105
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2751-fa.html
سلطانی گردفرامرزی سمیه، صابری عارف، قیصوری مرتضی. تعیین بهترین مدل سری زمانی در پیش بینی بارندگی سالانه ایستگاه های منتخب استان آذربایجان غربی. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1396; 17 (44) :87-105

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2751-fa.html

1- دانشگاه اردکان ، ssoltani@ardakan.ac.ir
2- دانشگاه اردکان

بارندگی یکی از مهمترین اجزای چرخه آب بوده و به عنوان یکی از مهمترین مولفه­های ورودی به چرخه­های هیدرولوژیکی بشمار می­رود که در سنجش خصوصیات اقلیمی هر منطقه، نقش بسیار مهمی را ایفا می­کند. در این پژوهش برای پیش­بینی بارندگی سالانه ایستگاه­های سینوپتیک مهاباد، ارومیه و ماکو در استان آذربایجان غربی در دوره آماری 92-1363، از سری زمانی آریما استفاده شد. برای بررسی ایستایی مدل توابع خودهمبستگی (ADF) و خودهمبستگی جزیی (PACF) بکار رفت و با روش تفاضل­گیری داده­های ناایستا به داده ایستا تبدیل شدند. با ایستا کردن داده­ها از مدل­های تصادفی برای پیش­بینی میانگین بارندگی سالانه استفاده گردید. با در نظر گرفتن معیارهای ارزیابی مدل شامل آماره T، P-VALUE کمتر از 05/0 و معیار اطلاعات بیزی (BIC), مدل(1,0,0)  ARIMA، مدل(0,1,1)  ARIMA و مدل(0,1,1)  ARIMA به ترتیب در ایستگاه­های ارومیه، ماکو و مهاباد به عنوان مدلی مناسب جهت پیش­بینی بارندگی سالانه تعیین و بارش به مدت سه سال (95-1392) پیش بینی شد. نتایج نشان دهنده افزایش بارش است که براساس آمار بارندگی موجود در سال­های مربوطه، نتایج مدل برازش یافته قابل قبول است.

دریافت: 1396/3/29 | پذیرش: 1396/3/29

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.