مقالات آماده انتشار(موقت)                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، Aliponh@yahoo.com
حوضه آبریز رودخانه تالار در استان مازندران هرساله شاهد سیلاب‏های بزرگ با حجم رسوب انتقالی بسیار زیاد می‏باشد. برای بررسی انتقال رسوب از حوضه‏ی آبریز مذکور، 11 کیلومتر از رودخانه تالار  در پنج بازه در فواصل 4/22- 7/24، 2/18 -5/20، 5/17- 00/18، 75/16- 5/17 و 5/11 75/16 کیلومتر از محدوده شهری از دریا ملاکلا- نجار کلا تا عرب روشن انتخاب شد تا الگوی تغییرات رسوبگذاری و فرسایش در بازه پنج ساله (1400- 1395) با توجه به قابلیت‏های مدل HEC-RAS، مورد بررسی قرار گیرد. برهمین اساس از آمار بلندمدت ایستگاه هیدرومتری کیاکلا، در شرایط سیلاب با دوره‏ی بازگشت‏های 2، 10، 25، 50 و 100 ساله برای حوضه‏ی آبریز ایستگاه مذکور انتقال رسوب و حجم آورد رسوب تجزیه و تحلیل و بررسی شد. نتایج نشان داد مجموع رسوب ورودی در طول کل شبیه‏سازی در ابتدای دوره از مجموع رسوب در انتهای دوره شبیه‏سازی به میزان 9/0 میلیون تن کمتر و رودخانه در اکثر مواقع به صورت فرسایش‌پذیر است. همچنین متوسط ارتفاع رسوب در بازه اول (4/22- 7/24) 11 سانتیمتر و میزان رسوبگذاری 6 میلیون تن و رسوب‏گذاری قابل توجه می باشد. در بازه دوم (2/18 -5/20) میزان رسوب‏گذاری تقریباً 1 میلیون تن می باشد. در بازه سوم روندی کم و بیش مشابه وجود دارد. در بازه چهارم شرایط از نظر عمق و حجم فرسایش برای برداشت مناسب نیست. بازه پنجم (5/11 75/16) میزان فرسایش به طور تقریبی 3/8 میلیون تن بدست آمده است. دامنه تغییر ارتفاع فرسایش در بازه پنجم از 10 الی 20 سانتیمتر متغیر است.لازم به ذکر است تمامی فواصل برحسب کیلومتر از دریا است. در چنین شرایطی امکان برداشت رسوب در آن وجود ندارد بلکه بایستی به راهکارهای مدیریت سیلاب و مهندسی رودخانه اندیشید.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اب و هواشناسی

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.