دوره 7، شماره 2 - ( 4-1399 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 144-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Marsafari M, Samizadeh Lahiji H, Rabiei B, Mehrabi A A, Lv Y, Xu P. The optimization of Naringenin biosynthesis pathway using Yarrowia lipolitica cell culture. NBR 2020; 7 (2) :133-144
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3298-fa.html
مارصفری منیره، سمیع زاده لاهیجی حبیب اله، ربیعی بابک، مهرابی علی اشرف، لوی یونگ کون، شو پنگ. بهینه‌سازی بیان مسیر بیوسنتز فلاونوئید نارینجنین با استفاده از کشت سلولی یارُویا لیپولیتیکا . یافته‌ های نوین در علوم زیستی. 1399; 7 (2) :133-144

URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3298-fa.html

دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران ، hsamizadeh@yahoo.com
 امروزه استفاده از مخمر یارُویا لیپولیتیکا به دلیل برخورداری از ظرفیت تولید بالا، گلیکوزیله شدن در مقادیر کم، برخورداری از نشانگرهای مولکولی و ابزارهای ژنتیکی انحصاری به طور گسترده و برای سرعت بخشیدن به روند تولید ترکیبات گیاهی-دارویی و به عنوان یک میزبان سلولی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. نارینجنین نه‌تنها به‌عنوان هسته مرکزی تولید فلاونوئیدهای مختلف از اهمیت زیادی برخوردار است، بلکه در گیاهان و نیز درمان بیماری ­های مختلف انسان نقش ویژه ­ای برعهده دارد. به‌همین منظور و برای تولید بهینه این ترکیب فلاونوئیدی ارزشمند، ژن­ های مهم و اصلی مسیر بیوسنتز نارینجنین از منابع مختلف گیاهی شناسایی شدند و پس از مقایسه الگوی بیان و به منظور تولید نارینجنین در میزبان موردنظر معرفی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که chs ژن کلیدی و مهم در تولید نارنجنین به‌شمار می­ رود و به‌همین منظور افزایش تعداد نسخه­ های این ژن در هر سازه ژنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه داده ­های HPLC نشان داد که بهینه‌سازی شرایط رشد و رفع موانع محدودکننده و نیز افزایش تعداد 5 نسخه ژن chs در هر سازه می­ تواند 14/7 برابر میزان نارینجنین را افزایش دهد و تولید آن را به 16/90 میلی­ گرم در لیتر برساند. این بررسی نشان داد که دانش کافی از ژن­های درگیر در مسیر بیوسنتزی فراورده موردنظر، طراحی مصنوعی این مسیر و نیز بهره ­گیری از مخمر Y. lipolytica به عنوان یک میزبان کارآمد و ارزان می ­تواند در تولید انبوه ترکیبات گیاهی-دارویی نقش به سزایی داشته باشد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم سلولی و مولکولی
دریافت: 1398/5/17 | ویرایش نهایی: 1400/3/16 | پذیرش: 1398/9/27 | انتشار: 1399/4/10 | انتشار الکترونیک: 1399/4/10

Creative Commons Licence
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته های نوین در علوم زیستی است.